Hibe ve Teşvik Programları

Yatırım Teşvik Belgesi
Yapacağınız GES yatırımları için Yatırım Teşvik Belgesi alabileceğinizi biliyor muydunuz?
Yatırım Teşvik Belgesi Nedir ?
Yatırım teşvik belgesi, yatırımcılar için vergi, istihdam, finansman ve yatırım yeri konusunda destekler sunan bir belgedir. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilir. Yatırım teşvik belgesi, tüzel veya gerçek kişilerin Türkiye sınırları içerisinde yapacağı yatırımların teşvik edilmesi ve özendirilmesi amacıyla oluşturulan bir belgedir.
GES Yatırımları Hangi Desteklerden Faydalanır?
Ülkemizde GES yatırımları Yatırım Teşvik Sistemi kapsamında iki farklı şekilde desteklenmektedir. Bu destekler yatırımın türüne göre belirlenmektedir. Söz konusu destekleme tipleri aşağıda yer alamaktadır:
-
Lisanssız Üretim: Lisanssız üretime dayalı GES yatırımları belirli şartlar altında bölgesel desteklerden faydalanabilmektedir. 1., 2. ve 3. ve 4. bölgelerde 4. bölge desteklerinden faydalanılabilmektedir. 5. ve 6. bölgelerde ise o bölgelerin destekleri uygulanmaktadır. Ancak GES yatırımlarında faiz desteği uygulanmamaktadır. Bunun dışında, KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi ve Sigorta Primi İşveren Hissesi Destekleri belirtilen bölge kriterlerine göre uygulanabilmektedir.
-
Lisanslı Üretim: Lisanslı üretim kapsamında ise, GES yatırımları tüm bölgelerde Genel Teşvik Uygulamaları kapsamında desteklenmektedir. Bu kapsamda alınacak makine ve teçhizat için KDV İstisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyeti destek unsurları kullanılabilmektedir.
GES Yatırımları İçin Özel Şartlar ve Kısıtlar Nelerdir?
GES Yatırımları Lisanslı ve Lisanssız olmak üzere iki farklı sınıfta desteklenmektedir. Lisanslı Güneş Enerjisi Santrali yatırımlarında en önemli kısıtlama yatırımın lisans alabilmesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından belirlenen yatırımın en az 5MW olması gerekliliğidir. Bu kısıtı aşabilen yatırımlar alınacak kuruluş izinleri ile Genel Teşvik Uygulamaları kapsamında yatırım teşvik belgesi alabilirler.
Lisanssız üretim kapsamında ise 240kW sınırı bulunmaktadır. 240kW kapasiteyi geçen ve modernizasyon cinsinde olmayan yatırımlar 4. bölge desteklerinden faydalanabilmektedir. Ancak bu şartları sağlayamayan yatırımlar ne yazık ki teşvik belgesi alamamaktadır. 240kW sınırını geçebilmek bu nedenle önemlidir. GES projesi için görüşmelere başlamadan önce mutlaka teşvik konusunda uzman kadromuzla görüşmenizi önermekteyiz.
KOSGEB Güneş Enerjisi Santrali Yatırım Desteği
KOSGEB Yeşil Sanayi Destek programı kapsamında küçük ve orta ölçekli işletmelere güneş enerjisi santrali yatırımında kurulum desteği verecektir. Yatırım desteği TÜBİTAK ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı | Republic Of Türkiye Ministry of Industry and Technology Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde gerçekleşecektir. İşletmelerin yeşil dönüşümünü verimli bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlamak amacıyla proje çağrılarına açılan desteğin detayları şu şekildedir;
KOSGEB Yeşil Sanayi Destek Programı Uygun Proje Konusu
Güneş Enerji Sisteminin kurulması ve işletilmesi:
Güneş Enerji Sistemi kapsamında işletmelerinin gerçekleştireceği yatırımların çatı üstü ve/veya işletmelerin faaliyet gösterdiği bina/binalara bütünleşik şekilde kurulması için başvuru yapmaları beklenmektedir.
Proje Süresi
Proje süresi en az 8 ay ve en fazla 12 aydır. Bu sınırlar içinde olmak kaydıyla proje süresi, 4 ayın katları olacak şekilde başvuru sahibi tarafından belirlenir.
Destek Üst Limiti
Toplam 14.000.000 TL (Geri Ödemeli)
Erken ödeme: Kurul tarafından uygun görülen destek tutarının %50’sine kadar erken ödeme, destek programı bütçe imkanları dahilinde yapılabilecektir.
Yeşil Sanayi Destek Programı Destek Oranı

Güneş enerjisi santrali yatırım destek oranı %60 olarak belirlenmiş olsa da istisnaları mevcuttur.
• Adana, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep (Nurdağı ve İslahiye hariç), Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde faaliyet gösteren işletmelerden işyeri hasar gören ve bu durumu belgeleyen (ağır hasarlı veya acil yıkılacak bina) işletmelerin bu illerde gerçekleştirecekleri projelerde destek oranı %80 olarak uygulancaktır.
• Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep’ in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde faaliyet gösteren işletmelerden işyeri hasar gören ve bu durumu belgeleyen (az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı veya acil yıkılacak bina) işletmelerin bu illerde gerçekleştirecekleri projelerde destek oranı %90 olarak uygulanacaktır.
Destek Programı Ödeme Planı
Destekler geri ödemeli ve faizsiz olarak uygulanacaktır. Geri ödemeler, proje süresinin bitiş tarihinden sonra 12 ay ödemesiz olmak üzere, dörder aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte yapılır. İlk taksitin geri ödeme tarihi, proje süresinin bitiş tarihinden sonraki 12 aylık süreyi takip eden ilk iş günüdür.
KOSGEB Yeşil Sanayi Destek Programı başvuruları en son 30 Kasım 2024 saat 23:59’a kadar yapılabilecek. KOSGEB Veri Tabanında kayıtlı, İşletme Beyanı onaylı işletmeler KOBİ Bilgi Sistemi (KBS) üzerinden başvuru yapabilecekler.
Güneş Enerji Santrali Kurulumu İçin Hemen Teklif İsteyin!
Teknolojinin getirdiği yenilikleri ve değişen yasal statüleri yakından takip ederek standartların üzerinde ürün ve hizmet sağlayarak paydaş memnuniyetini üst seviyede tutmak kalite politikamızdır.